Дневник за пребиванието на Царя Освободителя в Дунавската армия
Леонид Чичагов. Дневник за пребиванието на Царя Освободителя в Дунавската армия през 1877 год.
ISBN 978-954-8853-10-1
Цена 20 лв.
Това е преиздание на едноименната книга, публикувана през 1901 г. по повод на 25-годишнината от Освобождението на България. Текстът се публикува в автентичен вид без редакционна намеса, като са запазени правописът и пунктуацията на оригинала със стария правопис. Затова може да се каже, че изданието е почти фототипно.
Малцина знаят, че Царят Освободител Александър II Николаевич прекарва шест месеца на територията на още неосвободена България заедно с действащата армия. Отначало главната му квартира е в Горна Студена южно от Свищов, а след това в Пордим край Плевен.
Дневникът е дело на човек, който през цялото това време е бил неотлъчно до императора, но в книгата остава анонимен. След Освободителната война Леонид Михайлович Чичагов напуска военната кариера и става духовник. Издига се до член на Светия Синод на Руската православна църква. Разстрелян от болшевиките през 1937 г., впоследствие канонизиран като митрополит свещеномъченик Серафим.
Избор на редактора:
Страници от Дневника

PDF  1680 К,
отваря се в нов прозорец
В предлагания избор на редактора можете да прочетете някои от най-интересните страници от дневника и бележката на издателството за съдбата на автора.